Beveiligingslek Wifi

Beveiligingslek Wifi ontdekt door onderzoekers.

Praktisch iedereen gebruikt de beveiliging WPA2 op hun Wifi. Dit is standaard, en de meest veilige methode. Toch hebben onderzoekers een zwakke plek ontdekt.

Wat is er aan de hand.

Bij de digitale uitwisseling van gegevens tussen computer en Wifi zender (router) kan een kwaadwillende een aanval doen op die uitwisseling. Zodra dat is gelukt, kan worden meegekeken naar alle data die tussen de computer en de router wordt verzonden. Ook eventuele wachtwoorden en andere gegevens kunnen worden afgekeken!

De oplossing.

Als gebruiker kun je op dit moment weinig doen: de fabrikant van je router moet met een oplossing komen. Meestal is dat een soort update die op de router moet worden geïnstalleerd. Heb je een verouderde router, dan kan het zijn dat de fabrikant het laat afweten. Hou daarom deze site goed in de gaten of er meer informatie is.

Intussen kun je als gebruiker wel iets ondernemen!

Als je gaat surfen op internet en je komt op een site waar je moet inloggen, kijk dan of de site beveiligd is met het zogenaamde certificaat. Je kunt dit vrij eenvoudig zien: let in het adresbalk bovenin je browser of je daar een (groen) slotje ziet staan. Hieronder zie je een aantal voorbeelden:

https beveiliging weergave in Firefox

https beveiliging weergave in Firefox

https beveiliging weergave in Internet Explorer

https beveiliging weergave in Internet Explorer

https beveiliging weergave in EDGE

https beveiliging weergave in EDGE (standaard sinds Windows 10)

https beveiliging weergave in Chrome

https beveiliging weergave in Chrome

 

Ook andere sites, zoals Google maakt bij zoekopdrachten gebruik van HTTPS. Als je op een site komt, waar dat niet het geval is, hou dan in de gaten dat je niet hoeft in te loggen voor bijvoorbeeld een persoonlijk account. Facebook is een account waar je moet inloggen, maar ook daar gebruik je een HTTPS verbinding.

Bij twijfel…

Twijfel je toch aan de veiligheid van een website, bijvoorbeeld de site van je bank of een webshop, neem dan gerust contact op met ons. Wij kunnen je verder helpen.

meer info:

NU.nl

RTL

 

Geef een reactie