Onderzoek: Helft geïnstalleerde software niet up-to-date

Aanleiding

Bijna de helft van alle software die Windows-gebruikers op hun systeem geïnstalleerd hebben is niet up-to-date, zo blijkt uit onderzoek van Avast onder 155 miljoen gebruikers. De gemiddelde gebruiker heeft 51 programma’s geïnstalleerd, waarbij Chrome, Adobe Flash Player en Java het populairst zijn.

Probleem

Het installeren van beveiligingsupdates is een belangrijke beveiligingsmaatregel. Toch blijkt maar liefst 48 procent van de geïnstalleerde programma’s niet up-to-date te zijn. Met name Java-gebruikers hebben vaak niet de meest recente versie. Zo heeft 17 procent van de pc-gebruikers Java 6 en 7 geïnstalleerd, die niet meer door Oracle met beveiligingsupdates worden ondersteund.

Dit is een deel van een artikel die door security.nl is gepubliceerd.

Oplossing

Veel programma’s hebben een automatische update functie, maar dat heeft lang niet elk software pakket. Het is daarom van belang alle software regelmatig in de gaten te houden. Dit kan bijvoorbeeld door in je lijst met apps na te gaan of de installatie of wijzigingsdatum recent is. Bekijk ook of je de software wel nodig is. Vaak kunnen (standaard) programma’s die altijd aanwezig zijn de taak overnemen. Voor .pdf bestanden kun je adobe reader installeren, maar Microsoft Edge kan dat ook heel goed.

Geef een reactie